Verklaring van
sociale en klimaatverzet

Verklaring gelezen op woensdag 28 november 2018 in het Belgische parlement, tijdens een bezetting van de plaats door meer dan 80 activisten.

We zijn hier vandaag omdat er niets verandert. Ondanks de klimaat- en sociale rampen die we vandaag al waarnemen, ondanks de onheilspellende wetenschappelijke rapporten, ondanks de noodkreten vanuit het maatschappelijk middenveld overal ter wereld. Er verandert niets…
We zijn hier in parlement, een plaats die verondersteld wordt de stem van het volk weer te geven, om ons direct tot de verkozenen en de regering te richten. Maar we zijn hier ook vooral om onze ideeën te delen met de gehele bevolking.
We zijn hier vandaag omdat we bang zijn. Bang zijn van de afgrond waar we op afstevenen. Bang voor onze ecosystemen en onze sociale banden. Maar we zijn hier ook omdat we woedend zijn op een regering, een regering die ons gebrekkige maatregelen opdringt, maatregelen die daarenboven ook de sociale ongelijkheden vergroten.
We zijn hier omdat we ons verzetten tegen een allesverslindend en giftig systeem, gebaseerd op groei, ongelijkheid en winst. Een systeem dat is opgezet door een minderheid maar de rekening systematisch doorschuift naar de meest kwetsbaren, terwijl de echte verantwoordelijken ongestraft verder gaan met het vernielen van de planeet.
We zijn enkele dagen verwijderd van een COP die zal uitblinken in gebrekkigheid. In België, zoals in de rest van de wereld, wordt het klimaatbeleid voornamelijk gekenmerkt door een gebrek aan daadkracht. Individuele verandering, mooie verklaringen en halve maatregelen zijn niet langer voldoende. Het is het systeem zelf dat moet veranderen.
Onze overheid is een pion in een economisch systeem dat een rechtvaardige en duurzame toekomst voor iedereen onmogelijk maakt. In dit geval is verzet een recht… ja, zelfs een plicht. Gele hesjes, rode of groene jassen, witte overal, zwarte kw, met of zonder etiquette, de acties en het verzet blijven groeien.
We zijn hier om te laten weten dat we onze verantwoordelijkheden zullen opnemen tegenover een regering die dit niet doet. We zijn klaar om in actie te komen om de politieke leiders te dwingen af te zien van hun enkel-op-winst-gericht systeem en de nodige radicale maatregelen te nemen.
Op zondag 2 december zullen we met tienduizenden aanwezig zijn in de straten van Brussel. Daarbij, nodigen we iedereen die zich in deze oproep herkent uit om, in de komende weken en maanden, binnen haar of zijn mogelijkheden, actie te ondernemen. Daarom roepen we iedereen die zich wil verzetten op, om de krachten te bundelen en om de betogingen, blokkades en bezettingen voor klimaat- en sociale rechtvaardigheid te ondersteunen.
Voor ons. Voor onze kinderen. Voor alle toekomstige generaties.
Want… We hebben nog de keuze

Kom erbij !